Dags att börja elda?

TIPS INFÖR ELDNINGSSÄSONGEN!

Hösten kryper närmare och det börjar bli dags att elda i kakelugnen, men du måste vara försiktig i början. Teglet och kaklet rör sig alltid lite grann beroende på temperaturen, och om de svängningarna sker för hastigt så riskerar kakelugnen att spricka och börja läcka. Du vill ju inte riskera att behöva sätta om hela din kakelugn i förtid, eller hur, så ta det väldigt lugnt i början. Du kommer däremot att se att det spricker en aning i fogarna mellan kakelplattorna på sikt. Det är normalt, och inget du behöver oroa dig över. Bli alltså inte livrädd om du ser någon liten spricka i en sådan fog, det är helt i sin ordning.

Så här gör du för att ”elda in” din kakelugn efter sommaruppehållet!

1. Börja gärna med att öppna luckor och spjäll några dagar så att luften får en chans att cirkulera. 

2. Ställ in några värmeljus några kvällar, eller ännu hellre, under en veckas tid. Det värmer upp den kalla luften i kanalerna och murstocken och sätter fart på luftcirkulationen.

3. Gör en liten brasa av tidningspapper/tändved/1-3  små vedträn. Börjar elda VÄLDIGT försiktigt. Ha gärna luckorna öppna så att draget inte blir för kraftfullt direkt.

4. Fortsätt att elda försiktigt, med en liten brasa några kvällar i rad.

5. Trappa upp stegvis till allt större brasor.  

6. Ta för vana att alltid elda försiktigt fortsättningsvis. Helst inte mer än en brasa per halvt dygn (en på morgonen och en på kvällen). Eldar du på för mycket riskerar du att överhetta din kakelugn som då kan spricka och börja läcka och måste sättas om. Självklart kan du fylla på en brasa med ytterligare några vedträn på kvällen bara för att hålla liv i den för att det är mysigt, men reglera då gärna med spjället så att det inte brinner för kraftigt, och håll rentav luckorna öppna när du fyller på så att inte värmen blir för hög i kakelugnen. Behandla din dyrgrip med varsamhet!

Den här informationen är hämtad från webbplatsen http://www.alltomkakelugnar.se

Där hittar du ännu mer och viktig information, så ta dig tid att gå in och läsa om hur du sköter ett klokt eldande och din vackra kakelugn på bästa sätt!